"Vetenskapen behandlar hur världen är, medan moral handlar om hur det borde vara." - Någon känd person.
Hur något "borde vara" är inte en fundamental kategori av verkligheten.
"A borde ha egenskapen av X" är inte vetenskapligt.
Det kan dock formuleras annorlunda och bli vetenskapligt:
("för att få A i egenskap av X, utförs Y" eller "alla människor är överens om att A borde ha egenskapen X") - det är en liten, men viktig skillnad.
För att komma till föreskrivande (i motsats till beskrivande) påståenden/slutsatser, behöver du något mer än data - ett mål, ett antagande eller några föredragna egenskaper som du vill optimera eller maximera i ett system, och det är just det som vetenskap inte är.
Många av argumenten tenderar att kretsa kring att människors välbefinnande är svårt att definiera noggrant, eller att kvantifiera, eller att enas om. Jag uppfattar att problemet hoppas över och diskussionen går från vetenskaplig till filosofisk.
Låt oss föreställa oss att en "människas välbefinnande" kan definieras exakt och att hela mänskligheten är överens om att den definitionen av välbefinnande skall maximeras och vad moral handlar om.
I sådana fall skulle en moralisk kod utvecklas och implementeras - med hjälp av vetenskap - som skulle få oss närmare och närmare målet att nå maximalt välbefinnande.
Men att vi "borde" göra det skulle fortfarande inte vara ett grundläggande faktum i universum.
Det kan summeras i skillnaden mellan dessa påståenden:
- "Det ett vetenskapligt faktum att alla människor är överens om att människors välbefinnande bör maximeras".
- "Det ett vetenskapligt faktum att människors välbefinnande bör maximeras".
1 är vetenskapligt, 2 är inte det. Att människor "skall vara" på ett visst sätt är inte ett fundamentalt faktum i universum. Naturen bryr sig inte om hur människor skall vara - det är vi människor och andra varelser som gör det. Vi "vill vara" på ett visst sätt - och det kanske är ett vetenskapligt påstående.
Kommentera gärna och ge synpunkter!
Doddy out. (Sorry for the swedish language.)
No comments:
Post a Comment