28/05/2012

Religion i Sverige?

Får ofta höra att vad som händer i mellanöstern, USA och delar av Afrika inte är relaterat till hur religion påverkar vårt samhälle i Sverige... Håller med.
Religioner i Sverige har dragits sparkande och skrikande ut ur sin skräckhistoria, som skulle få Nazi-Tyskland och Sovjetunionens sammanlagda brott att likna presenter på julafton, till förflutna in i ett sekulärt samhälle.

Ett samhälle där vår moral, våra värderingar och våra lagar inte kommer från någon högre auktoritet än våra medmänniskor. Vi är inte riktigt där ännu, dock. Effekterna av religioner finns kvar...
'Gud' blir allt mer abstrakt och är inte längre en del av vårt universum, utan "metafysisk" och kan inte upptäckas med hjälp av vetenskap.

Men samtidigt går folk och ber, donerar sina pensionspengar till kyrkor av olika slag, skickar sina barn till söndagsskolan, frågar sina imamer om råd... Och dom lever vidare i sin tro om att dom har en säker plats i paradiset för dessa gärningar.

Jag vill vara extremt klar med att jag inte vill ha någon form av lag mot religioner, för er som vill kalla mig rasistisk för att jag är emot Islam, hatisk för att jag är emot Kristendomen,  nazist för att jag är emot Judendomen. Det har inte med individerna att göra - det har med hela deras kollektiva tankebanor att göra.

Det enda sättet att få folk att tänka för sig själva är genom att lära dom hur. Och vad kan detta mirakulösa botemedel vara? Skepticism.
Så enkelt är det. Att lära framförallt barn HUR dom ska kunna filtrera alla möjliga påståenden som presenteras för dom. Att lära personer att tänka kritiskt och logiskt om världen runt omkring dom.

Problemet är att hela vår syn på det "onaturliga", det "metafysiska", det "oförklarliga" är att det är spännande. Och religioner ÄLSKAR det.
Då kan man få folk att be om förlåtelse till "detta" istället för deras medmänniskor, att få dom att donera pengar till "själsliga" ändamål, att lära barn att personen bakom podiet i kyrkan är en moralisk auktoritet.

Att säga till folk att "DET FINNS INGEN GUD!" är lika dumt som att säga att "DET FINNS EN!".
Folk som ger upp sin religion är inte något jag förespråkar... Att ge upp tankesättet som ledde till deras tro på den däremot.
Med samma tankesätt så ersätts religion med olika konspirationsteorier, extrema sådana.
Är det bättre? Nej. Det är samma dynga, fast omformulerat.

Man måste dock börja någonstans... Skepticism leder till att ställa frågor, logik leder till att kunna dra sanna slutsatser om ett påstående, rationalitet leder till rättvisa.
Alla dessa är värdelösa om man inte följer bevis. DET är vad folk behöver läras. Att deras moral inte kommer från Jesus, Muhammed, Krishna, Tor eller någon annan. Att deras syn på världen är deras egen!

Har vi detta att utgå från, så kommer vår värld att veta den sanna innebörden av fred, kärlek och att vi alla har lika mycket att säga till om.

No comments:

Post a Comment

Disqus